Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Αποτίμηση της συναυλίας 14 Δεκέμβρη

Μετά και από τον χτεσινό απολογισμό που κάναμε στην Villa Amalias με την «ομάδα συναυλιών» της, μπορούμε να καταθέσουμε έναν ανοιχτό απολογισμό σε σχέση με την συναυλία της Παρασκευής. Παρεμπιπτόντως, δεν θα είχε νόημα να επικαλεστούμε την αναγκαιότητα επιλογής μιας πιο νευρικής επικοινωνίας με το στήσιμο αυτού του ιστολογίου, αν δεν προχωρούσαμε σε τέτοιου είδους καταχωρήσεις.
Καταρχήν στα θετικά κατατίθεται η ζεστή ανταπόκριση πολλών ανθρώπων στο κάλεσμα. Δεν έχει σημασία η ποσότητα (που ήταν αναμφισβήτητα πέρα των προσδοκιών μας) όσο η ποιότητα, η δεκτικότητα και η υπομονή (που ήταν αναμενόμενα αλλά και που έχει πάντα σημασία να επιβεβαιώνονται).
Η προσέλευση τόσων ανθρώπων είναι γεγονός ότι δημιούργησε πρόβλημα όσον αφορά την υποδομή φιλοξενίας του κατειλημμένου σπιτιού. Πρόβλημα περισσότερο στον ίδιο τον κόσμο που δυσκολευόταν να παρακολουθήσει (υπήρχε δυστυχώς αρκετός κόσμος που αποχώρησε μια και δεν μπορούσε να μπει στο κτίριο), μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής ατμόσφαιρας με πολύ καπνό και ελάχιστο οξυγόνο. Στον αντίποδα βεβαίως αυτής της επιχειρηματολογίας είναι η επιβεβαίωση της επιλογής του χώρου σε σχέση με την αλληλεγγύη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πέρασαν ή παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μπόρεσαν να έχουν μια απτή σχέση με έναν κατειλημμένο χώρο, να έχουν μια εμπειρία πέρα από την κυριαρχική κατασυκοφάντηση και διαστρέβλωση των χαρακτηριστικών του. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια κοινωνική ασπίδα γύρω από το εγχείρημα που προφανώς θα δυσκολέψει την καταστολή του χώρου στο βαθμό που η αστυνομική προπαγάνδα ακυρώνεται. Έτσι, πιστεύουμε ότι η κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες συμμετοχής στην εκδήλωση είναι δεδομένη.
Στα πολύ αξιόλογα θετικά δεν μπορεί παρά να αναφερθεί και η συγκέντρωση 1.100 ευρώ στο κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους φυλακισμένους και διωκόμενους συντρόφους-ισσες. Το αξιοσημείωτο αυτό ποσό, μετά από κοινή συμφωνία, θα αποδοθεί στην συλλογικότητα της Terra Incognita, από την Θεσσαλονίκη, που τις ίδιες μέρες διοργάνωσε κι αυτή εκδήλωση αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης για τον φυλακισμένο Β. Μποτζατζή και τους διωκόμενους συντρόφους στην πόλη. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την άμεση αναγκαιότητα καταβολής των χρημάτων στην συγκεκριμένη περίπτωση αφενός και αφετέρου την δεδομένη προς το παρόν κάλυψη των αναγκών των άλλων φυλακισμένων συντρόφων-ισσών.
Στα αρνητικά, όπως εμείς αποτιμάμε την απόπειρα, είναι οι λιγοστές αδυναμίες επικοινωνίας με την Vila Amalias σε οργανωτικό επίπεδο, λιγοστές αλλά που θα μπορούσαν και να αποφευχθούν. Οι αδυναμίες αυτές βαραίνουν απόλυτα την δική μας μεριά.
Η σύμπραξη αυτή με την φιλόξενη κατάληψη της Vila Amalias αποτιμάται με θετικό πρόσημο και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, ως κοινή εμπειρία, τόσο όσον αφορά την απαιτούμενη σαφή αποτύπωση συμφωνιών και διαφωνιών σε ζητήματα αυτοοργάνωσης όσο και την κατοχύρωση σχέσεων με ενδεχόμενες κοινές δυνάμεις και προοπτικές.

Οι επόμενες αντίστοιχες βραδιές έρχονται
όχι στο επιτηδευμένο σκοτάδι των στημένων σκηνικών
αλλά στο δυνατό φως των κοινωνικών αντιστάσεων
και της αυθεντικής επικοινωνίας

Καλή αντάμωση

4 σχόλια:

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

καλησπερα.
συμφωνω με την σταση σας.

και η μουσικη σας ειναι κατι περισοτερο απο ενδιαφερουσα.

καλο ανταμωμα στην Σαλονικη.

Ανώνυμος είπε...

ήθελα τόσο πολύ, αλλά δεν τα κατάφερα να σας δω στη σκηνή. θέλω όσο τίποτα άλλο να ακούσω αυτά τα μαγικά τραγούδια... περιμένω για μια νέα εμφάνισή σας.

Ανώνυμος είπε...

sas arese pedia ena doro poy sas afisa me ton eliti?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, το δώρο σου είναι ακόμη στα χέρια μου μια και δεν έχουμε βρεθεί όλοι μαζί ακόμη μετά τη συναυλία. Οπότε δεν μπορώ να σου μεταφέρω συλλογικές εντυπώσεις. Έτσι κι αλλιώς, το δώρο σου ως μοναδικό, θα πάρει την τιμητική του θέση στο στούντιο μας.
Είναι αναμφισβήτητο ότι πρόκειται για ιδιαίτερο και καλοδουλέμενο δώρο. Από αισθητική άποψη σχετικές "κριτικές" θα έχεις όταν το δούμε όλοι.
Σ' ευχαριστούμε...